2012. november 13., kedd

Kicsi én

Elképzelve, hogy a könyves polcomon ott figyeljen a kicsi én, nos elég bizarr ötlet, de már megvalósítható.
Japánban az http://www.omote3d.com/ cég kifejlesztett egy 3D-s nyomtatót, amivel 10, 15, vagy 20 cm-es önmagunkat kinyomtathatjuk. Egy előre megbeszélt időpontban egy 3D szkenner letapogatja a testünket.Negyed órányi mozdulatlanság után és egy kis manuális munkát követően megkaphatjuk a bábut. Több méretben, más-más áron árulják: tíz centiméteres bábuért 21 ezer jent, azaz nagyjából 60 ezer forintot adunk ki, a tizenöt centis ára 90 ezer forint, a húszcentis 120 ezer forint lesz. Egyenlőre még nem olyan olcsó, de legalább van ilyen is.
Mondjuk ha párunkról csináltatunk egy ilyen kis bábut, akkor lesz indokunk, miért is hívjuk Picikémnek. :D






Visszatérve a komolysághoz, már az ipar területén  kifejlesztettek olyan nyomtatókat, amik a makettjeinket egyben kinyomtatják elkészítik. Így a több napi munka 5-6 órára lecsökken, és tudunk addig mással foglalkozni, míg a gép elvégzi helyettünk a makett készítést.

Egy MakieLab nevű angol cég egyedi babákat gyárt háromdimenziós nyomtatóval. Ezek a 25 cm-es babákat fel lehet öltöztetni, mindegyik egyedi, más, és más arcuk van. A megrendelő kiválaszthatja a baba szem- és hajszínét, arcvonásait, frizuráját és ruházatát is. Elég drága, mert 99 fontba, vagyis nagyjából 35 ezer forintba kerül. A http://makie.me/ oldalon akár magunk is tervezhetünk egy babát, ami sorszámmal látnak el.

A kezdetleges makettkészítőből  most már babákat is csinálnak. Vajon mi lesz pár év múlva?

forrás:
http://index.hu/tech/2012/11/13/barki_nyomtathat_3d_figurat_sajat_magarol/
http://www.origo.hu/techbazis/20121112-barkit-kinyomtat-3dben-egy-japan-ceg.html
http://www.spoon-tamago.com/2012/11/09/worlds-first-3d-printing-photo-booth-to-open-in-japan/
http://www.omote3d.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése